Contact | Inhoud  

Theremin

Theremin De Theremin is een muziekinstrument. Dit instrument is in de jaren '20 van de vorige eeuw bedacht en ontwikkeld door professor Theremin uit Rusland. Feitelijk was hij daarmee de uitvinder van de synthesizer. Het instrument wordt bespeeld zonder het aan te raken. De artiest zorgt dat de Theremin zijn specifieke geluid laat horen door het bewegen van de handen in de omgeving van het instrument. De klank lijkt op die van een vrouwelijke operastem of een viool.

In de illustratie hiernaast is goed te zien hoe het werkt. Helemaal links staat de speaker waar het geluid uitkomt. Het instrument heeft twee antennes; een gebogen antenne voor de regeling van de sterkte van de toon en een verticale antenne waarmee de toonhoogte wordt bepaald. Aan de voorkant van het apparaat zitten een aantal knoppen waarmee de Theremin iedere keer moet worden ingesteld voordat er op kan worden gespeeld. Doordat minimale bewegingen al hoorbaar zijn, klinkt het instrument bijzonder expressief. De Theremin speler heeft ongeveer 2 meter ruimte rondom het instrument nodig aangezien iedere massa het speelveld kan verstoren. Bekende bespelers van de theremin zijn Michel Waisvisz, Fay Lovsky, Jean Michel Jarre, Youseff Yancy en Lydia Kavina.

geschiedenis

Professor Theremin Léon Theremin, alias Lev Sergejevitsj Termen (Sint-Petersburg, 15 augustus 1896 - Moskou, 3 november 1993) was een Russisch uitvinder die vooral bekend werd als uitvinder van de theremin. Na zijn technische studie in St. Petersburg keerde hij naar het laboratorium voor oscillatie aan het Instituut voor Natuurkunde, Technologie en Radio wetenschappen. Dat zijn uitvinding ook als alarmsysteem kon dienen, wekte bij de communistische regering veel belangstelling. Het instrument kon eventueel dienst doen voor militaire doeleinden. De alarm-versie van de Theremin werd dan ook als groot militair geheim bestempeld.

Lydia Kavina Lydia Kavina, kleindochter van professor Theremin, is een van de weinige professionele thereministen. Vanaf haar 14de jaar geeft ze regelmatig concerten en is ze te zien en te horen geweest in Rusland, Japan, de VS, Argentinië en de meeste Europese landen. Lydia is te horen op verscheidene CD's, videos en films. Ze studeerde Summa Cum Laude af aan het Tschaikovsky Conservatorium in Moscow. Met haar man George Pavlov brengt zij sinds 2001 een geheel nieuwe theremin op de markt.


Robert Moog
Bob Moog Robert (alias Bob) Moog (New York, 23 mei 1934 - Asheville, 21 augustus 2005) was een van de eerste bouwers van elektronische muziekinstrumenten. Moog begon in 1949 met het bouwen van theremins. De drang om deze theremins te modificeren leidde tot de productie van modulaire synthesizers. Dankzij hem is de Theremin vereenvoudigd tot een pakketje electronica dat iedereen met een beetje verstand van solderen zelf kan maken. In de hedendaagse Theremins zijn de lampen vervangen door transistors maar de klank is daar niet minder door geworden. Dankzij Moog zijn er nu diverse soorten theremins en iedere soort heeft zijn eigen geluid.

Etherwave
Interieur van een moderne Theremin In mijn jeugd hoorde ik voor het eerst van dit instrument maar ik richtte me toen op keyboard en trompet. Sinds 2005 speel ik zelf Theremin. Mijn 'Etherwave' Theremin (waarvan er wereldwijd op dit moment slechts 5.000 in omloop zijn) is gebouwd door Wilco Botermans, zelf een begenadigd Thereminspeler. De muziek die ik graag op de Theremin speel is o.a. Droomland, Air (Bach), Gymnopedies (Satie), de Zwaan (Saint Saens) en de muziek van het ooit erg populaire spel 'The Seventh Guest'.

Video's:
Air (Bach) door Gladys Hulot
Star Trek titelmuziek

Bronnen:
Wikipedia.org
Geschiedenis.nl